30.5.2014 Heikki Kaaranen: Valkorosvo ja pikitukka

Heikki Kaaranen:

Valkorosvo ja pikitukka


Tarinoita maailman katolta ja muualta
Mediapinta 2014

Maailmanmatkaaja, it -alan insinööri Heikki Kaaranen tarkastelee Suomea maailman katolta, Nepalin Katmandusta, saastepilvien keskeltä. Kirjoittajan jaksamista ankarissa oloissa vahvistaa golfaaminen ja ennen kaikkea jooga. Jooga hoitaa sielua ja se saa työn ”ultimaattisen multivitutuksen pakenemaan takaraivon perukoille luuhaavaksi jomotukseksi ja harmit …mielen peräsyrjälle”. (Muuttiko jooga peräti miehen?)

Hyvinvoiva Suomi näyttää kultaiselta häkiltä Nepalin saastesumussa. Nepal ei ole köyhä luonnonvaroista, mutta maasta saatu voima valuu muualle kuin Nepaliin. Himalajan kyljestä irtoaa vesivoimaa noin 240 Imatran kosken verran, ja sen vuoksi Nepal voisi olla maailman vihrein valtio ja Katmandu maailman ensimmäinen täysin sähköllä toimiva kaupunki. Voisi olla jos ei Intia, jossa on jatkuva sähköpula, käyttäisi tilannetta surutta hyväkseen. Intialla on rahaa, mutta vesivoima siltä puuttuu. No sitä on köyhässä Nepalissa.

Heikki Kaaranen tuntee syvää huolta pikitukistaan ja ihmettelee pohjoismaisen asiantuntija-avun jakamisen puutetta. Maharähjien umpiaasialainen logiikka ei ole Valkorosvon järjellä käsiteltävissä ja niinpä hän vain tyytyy katselemaan kuinka taloudellisessa kurimuksessa olevia pikitukkia huijataan ostamaan takaisin Intialta omaa vesivoimaansa.

Kun aasialaista elämänmeininkiä verrataan valkorosvon kotimaahan, ei voi olla nauramatta. Pohjoismainen tyhmyys, eritoten suomalainen, paljastuu ja hekotuttaa. Hauskuus ei kuitenkaan peitä itse asiaa. Päinvastoin. ”Kauas piti mennä ennen kuin nämäkin asiat selvisivät”, kirjoittaja toteaa ja jakelee asiantuntevaa it-apua Katmandua piirittävässä saastepilvessä. Pikitukat ja Valkorosvot yllättävät kilvan toinen toisiaan. Aasialainen ei tykkää tehdä mitään yksin. Työt jaetaan monelle ja samalla heitetään vastuu ulos itseltä sille alimmalle työntekijälle. Työlästä työnjohdon kannalta.

Valkorosvo ihmettelee myös idän ja lännen nostatustapoja: innon työn teolle antavat lännessä markkina-analyytikot ja idässä sen tekee ”pyhä mies”. Pyhän miehen läsnäolo on välttämätön itsetunnon antaja, jotta työ sujuisi.
Kauriit kirmaavat pitkin viheriöitä, apinat tunkeutuvat kuka minnekin ja miehet tanssivat keskenään kapakoissa. Mutta mikä on BANDH – nepalilaisten itsenäinen lakkoilun keino? Suomalaiseen tapaan sekin rankaisee eniten niitä, joilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Minut kirja innosti yli puolen vuoden nuupullaan olosta toimeliaaksi. Ei sellainen kirja voi olla muuta kuin hyvä. Hauska ja tietoa jakava kirjanen on tilattavissa Mediapinnasta.

Alli Kantola
www.muutossauna.fi
https://www.facebook.com/alli.kantola

Heikki Kaaranen: Valkorosvo ja pikitukka