2018-2019 Kirjakahviloita

10.10. 2018 Timo Sandberg: Tilinteko

Sandbergin historiallinen romaani esiteltiin jo edellisen Eliaksen (3/2018) takasivulla. Sarjansa neljäs romaani jatkaa lahtelaisen Reunanpalstan ihmisten, etsivä Otso Kekin ja Lahden tarinaa. Eletään aikaa talvisodan alla, sen aikana ja rauhan tuloon.

Sandbergia haastatteli Jorma Hyvönen.

Kuva: John Kiviranta

Timo Sandberg

20.11.2018 Pekka Visuri: Waldemar Erfurth – sotapäiväkirja 1942–1943

Kirja on jatkoa professori, eversti (evp.) Pekka Visurin edelliselle Erfurth-kirjalle. Se kertoo Suomen rintamien asemasodan vuosista. Erfurthin havainnot Suomesta ja sen johtajista ovat tarkkoja.

Visuria haastatteli tietokirjailija Pentti Peltoniemi.

Kuva: Jorma Hyvönen

Pekka Visuri ja Pentti Peltoniemi

11.12. 2018 KIRJAKAHVILASSA RUNOILTA


Illan aikana kuultiin runoja seuraavilta:
Gia Virkkunen, Tarja Okkonen, Harri Roussi, Juhani Harju, Lauri Vanhala, Ulla Welin, Juho Nieminen ja Julia Hietakangas.

Arja Pekurinen, Riku Räihä ja Juha-Pekka Wuorikoski esittivät runoperformanssin.

Haastateltavana oli Juhani Harju (kuvassa) ja aiheena hänen runokokoelmansa Lasiseinän takana. Runoilijaa haastatteli Jorma Hyvönen, joka juonsi tilaisuuden.

Kuva: Jorma Hyvönen.

Jorma Hyvönen ja Juhani Harju.

23.1. 2019 Lauri Vanhala: Graavatun tarunot ja lorunot

Lauri Vanhalan 582-sivuinen runoteos on laaja kooltaan, suuri teemoiltaan ja kattava historiasta tähän päivään. Sitä ei haukkaa kerralla, eikä kannata edes yrittää.

Tarunot-osa (sivulle 289 asti) kattaa neljä runoelmaa: Runoelma rosvosta sijoittuu 500-luvulle ennen ajanlaskun alkua, Kyyros II Suuren hallituskaudelle (Faith, ei kenenkään isä).

Zephyr on mieterunoelma. Kunne kuljet Gilgamesh vie lukijan yli 4500 vuoden verran ajassa taaksepäin, se on Vanhalan tulkintaa muinaisesta eepoksesta.

Mitattomat epigrammit kuljettevat meidät 1500-luvun jälkimmäiselle puoliskolle kaapparilaivan matkaan – se on samalla ihmisen matkaa tässä matoisessa maailmassa. Lorunot rakentuu runoelmista ja runoista.
Kirjan kuvat tuovat uusia särmiä runoihin.

Kirjailijaa haastatteli Jorma Hyvönen.

Kuva: John Kiviranta

Lauri vanhala ja Graavatun tarunot ja lorunot.

26.1.2019 RUNOMATINEA KANNELTALOSSA

Helsingin Kannelmäessä kokoonnuttiin runojen ja muun ohjelman ääreen.

Espanjalainen vieraamme Gustavo Vega Mansilla ja Esa Ennelin esittivät ja esittelivät Vega Mansillan kuvarunoja.
Lyyti eli Lyydia Lehtola lauloi ja säesti omia tekstejään.
Noste-projekti esitti performanssin, Juhani Harju haastatteli kirjailija Lea Kaleniusta tämän esikoisrunokokoelmasta Rouva on kadonnut. Sitten olikin mikki vapaa eli OpenMic.
Niin kuultiin 13 runoilijan tekstejä. Ja nähtiin myös sikäli, että jotkut hallitsevat lavaesiintymisen. Tila oli avoin, joten väkeä oli välillä runsaasti, välillä hiukan vähemmän.

Runomatinean juonsi Lauri Vanhala.

Kuvassa Hanna ja Juha Lindy lavalla (kuva tulossa).

Kuva: Jorma Hyvönen

KIRJAKAHVILASSA 20.2.2019 Maria Salo: Etsiväkissa Esmeralda sekä Etsiväkissa Esmeralda ja kadonneiden kissojen arvoitus.

Maria Salon Etsiväkissa Esmeralda –kirjoissa itse Esmeralda kertoo seikkailuistaan Sarita-emäntänsä kanssa.

Aluksi valkoinen, pitkäkarvainen ja smaragdinvihreäsilmäinen kissa on arka kotikissa, mutta kun sen ja Saritan elävä mullistuu, Esmeraldasta kasvaa uusissa olosuhteissa rohkea etsiväkissa. Niin rohkea, että toisessa kirjassa hän ratkoo kadonneiden kissojen arvoitusta.

Kirjailijaa haastatteli Sirpa Suominen (vas.).

Kuva: Jorma Hyvönen

Sirpa Suominen ja Maria Salo